mi van itthon?
2010 január 10. | Szerző: drg |
Amióta befejeztem az egyetemet annyi energiám szabadult fel, hogy azt sem tudom mit kezdjek vele. Ez vezetett el először is oda, hogy vegyem a fáradtságot és elolvassam, tulajdonképpen mit is vásárolok, ha egy csomagolt terméket veszek. A képlet roppant egyszerűnek tűnt a paprikás szalonna esetében, de a valóság rémisztő volt. Összesen négy vákuum csomagolt paprikás szalonna tájékoztatóját olvastam el és kiderült, hogy ezek közül háromban felsorolhatatlan dolgok vannak, a lista szerint a legkevesebb a szalonna volt bennük és csak a negyedik – hozzáteszem a legolcsóbb – tartalmazott kizárólag szalonnát, paprikát, vizet és sót. Megvettem, isteni volt.Ok, vehettem volna nem előre csomagolt szalonnát is, de éppen akkor nem volt.
Szóval ez az élményt sarkalt arra, hogy olvassam el a cimkéket Olvasom és rémisztő,hogy mennyi szemetet eszünk meg, így száműztem a konyhámról az előre elkészített szószokat, a zacskós leveseket és hasonló gyors kajákat. Amit tudok, inkább elkészítem magam, legyen az pizza, derelye, gombóc, tészta, szósz, savanyúság, befőtt, lekvár, pogi, süti és minden másegyéb amit a hétköznapokon földi halandók enni szoktak otthon.
A másik ami miatt a házi készítést választottam a spórolás. Mert lassan már semmi máson nem tudok spórolni csak a kaján. Nem egyszerű feladat persze ez sem, mert ugyebár legyen egészséges, változatos, finom és még olcsó is…. hát ez nem tünik egyszerűnek… Ja és ami még fontos szempont, hétköznap van, hogy csak este 7-kor esünk haza és akkor ugyebár szempont az is, hogy legyen gyors.
Szóval. A családom három főből áll: egy gyermek, egy férj és én. Nekünk kellene menden szempontnak megfelelő élelem tervet készíteni egyenlőre egy hétre előre, aztán meglátjuk, hogy mi lesz belőle.
Amit figyelembe kell venni:
– kedden, szerdán, csütörtökön későn jövünk haza – tehát ezekre a napokra a fagyasztóból kell elővenni valamit
– mindhárman szívesen viszünk magunkkal egy kis nasit vagy kaját a suliba vagy a munkahelyre – tehát a gyereknek jól jönne valami pogi vagy süti a dobozába, nekünk vagy ugyanez vagy az esti maradék amit magunkkal vihetünk a munkába
– a fagyasztóban per pillanat van egy kis fagyasztott máj ( 2 adag), 3 adag csirkecomb, 1 adag filézett tarja, 1 adag csirkemell, kb 7 pár virsli, 10 dkg sajt, néhány darab tölteni való paprika, egy csomó gyümölcs és némi szalma krumpli. A hűtőben van még tej, tejszín,tejföl, tojás, zsír, 3 dkg élesztő, Ráma, valami felvágott és a szokásos ketchup, majonéz, mustár, ja és a tegnapi maradék, ami egy fő mai ebédje lesz:)))) Ezeken kívül van még itthon zöldborsó, kukorica, lekvár, cseresznye befőtt, liszt, cukor, dara, némi burgonya, vöröshagyma.
Összeszedtem egy csomó receptet és próbálkozom. A lehető legtöbb kaját kellene kihoznom az alapanyagokból. A tervem az, hogy leírom magamnak a receptet és azt is, hogy mit hogyan csinálok pontosan, majd a végeredményt is, azaz az értékelést is. Erre nagyon egyszerű okból van szükségem. nem egyszer jártam már úgy, hogy egy recept elsőre mennyeien sikerült, de azóta egyetlen egyszer sem tudtam ugyanúgy megcsinálni. Ráadásul amit egy évben csak egyszer -kétszer készít el az ember, mire legközelebb megcsinálná, már ki emlékszik arra, hogy hogyan is volt…..

Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: