Tortilla
2010 május 23. | Szerző: drg |
Sokszor okozhat gondot, hogy mit vigyünk a munkába, az iskolába, vagy egy kirándulásra magunkkal ami hidegen is finom, mégsem a már megunt szendvics.
Én nagyon szeretem a tortillát, mert bármivel megtölthető, hidegen is, melegen is isteni, laktató és nem hízlal.
a recept : 4 dl liszt – 100 Ft
0,5 dl étolaj – 10 Ft
1/2 tk só -5 Ft
1 dl meleg víz – bár van amikor többet vesz fel, a lényeg, hogy a tészta kemény maradjon
Összegyúrjuk, -3 percig kézzel dagasztjuk, majd fóliával letakarjuk, hogy ne száradjon ki és pihentetjük 30 percig.
Közben az apróra vágott kb 30 dkg csirkemellett – 400 Ft, vagy bármilyen más húst ( én már kipróbáltam filézett csirkecombbal és sertés combbal is) befűszerezem sóval, borssal, paprikával, vagy bármilyen más fűszerkeverékkel ( legyen mondjuk 50 Ft) , attól függően, hogy mi van itthon és kisütöm olajban ( 200 Ft).
Amíg a csirke sül, a tortilla pihen készítek valamilyen zöld salátát. Ami az én kedvencem 1/4 reszelt káposzta(40 Ft), 1 db reszelt sárgarépa (30 Ft), 1 kis fej hagyma – vörös vagy lila ( 30 Ft), ezeket összekeverem és nyakon öntöm 2 dl tejföllel vagy kefírrel ( 180Ft), amit előzőleg sóval, borssal, piros paprikával megfűszerezek, aki szereti (én igen) tehet bele 1 tk mustárt és 1 ek majonézt is, isteni lesz. De a saláta készülhet bármi másból is természetesen, lehet fejes saláta, retek, paprika, paradicsom, de helyettesítettem már sűrűre főtt, megmaradt spenót főzelékkel is, úgy is nagyon nagyon finom a tortillás husi, de tettem már bele előző napról megmaradt bármilyen más salátát is- pl. kukorica, vagy krumpli sali.
Szóval ha mindez magvan, előveszem ismét a tortilla tésztát. Megint átgyúrom egy kicsit, hogy “felébredjen”, majd kb 6 golyóra osztom ( a recept 12 golyót írt, de nekem annyi még sohasem jött ki) és lisztezett gyúródeszkán valószínűtlenül vékonyra nyújtom. Figyelem! Amivel éppen nem dolgozom, azt óvni kell a kiszáradástól, tehát vagy vissza a fóliába, vagy takarjuk le egy konyharuhával.
Közben egy palacsinta sütőt olyan forróra melegítek, hogy a vízcsepp futkosni kezdjen rajta és sütőpapírból akkorát vágok, hogy a tepsibe beleférjen. Én a magam részéről nem foglalkoztam azzal, hogy kerek legyen a sütőpapír, nem baj ha a sarkai kilógnak itt-ott.
Ha kinyújtottam az elsőt, mivel nagyon vékonyka kell, hogy legyen, feltekerem a nyújtófára és beleteszem a forró sütőpapíros tepsibe és kb 15-20 mp!! sütöm. Közben láthatóan felhólyagosodik, de nem baj, a hólyagokat a fakanállal vissza kell nyomkodni. Amikor megjelennek az alján az első barnás foltok, megfordítom. Nem kell megijedni, merev lesz és úgy tűnik, mintha kopogni lehetne vele, de a tölteléktől ismét puha lesz. Az egészet ki lehet sütni egy sütőpapírral, nem baj ha a végére már majdnem fekete lesz:)))))
Szóval ha kész az első, akkora alufóliára teszem, hogy utána feltekerve becsomagolható legyen. Amíg a következő sül, az elsőt már lehet is tölteni. A közepére csíkban felhalmozok egy kis husit, ráteszem a salátát, majd a fóliával együtt az egészet összetekerem – nem kell megijedni,hogy eltörik:)))-alul, felül a fóliát visszahajtom, hogy ne csurogjon ki a töltelék és már kész is.
Valóban nagyon változatosan lehet megtölteni, aki vega, annak nyilván nem kell bele husi, az variálhatja a zöldségeket:))) Ez így mondjuk 865 Ft-ból jön ki, de ha felhasználjuk hozzá az előző napi maradékot, akkor nyilván még jobban jövünk ki anyagilag. Egy ilyen tekercs elég egy felnőttnek, de annyira finom, hogy az ember degeszre eszi magát, aztán jön a lelkiismeret furdalás:)))))))
Most talán úgy tűnik, hogy Atya-világ” ez milyen macerás, de a másodiknál már előjön a rutin és valóban sitty-sutty megy a dolog, legkésőbb 50 perc múlva mindegyik kész:))))
Jó étvágyat!

Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: