Csalamádé

2010 augusztus 31. | Szerző: |

 A csalamádét nagyon szeretem, így ez volt az első amit kipróbáltam. Összesen háromszor rugaszkodtam neki, kétszer az egészet ki kellett önteni, pedig a recept szerint gyártottam. Egyrészt ehetetlenül  savanyú lett, másrészt bebüdösödött a teteje, szóval nem jött össze. A harmadik recept azonban egészen jól bírja és finom is lett:


1 kg fejekáposzta, 1 kg sárgarépa, 1 kg zöld paradicsom, 1 kg urborka, 1/2 kg vöröshagyma., 25 dkg cukor


Ezeket legyalultam, majd két nagyobb lábasba tettem, amiket félig töltött meg a cucc, így kényelmes volt kevergetni. Következett kb 7 dk só ( 2-2 kisebb marék só mindkét lábasba), 1,5-1,5 dl 20%-os ecet, némi szemes feketebors, pár levél babér, a cukor szintén ketté osztva és az egészet jó alaposan összenyomkodtam, fedővel latakartam és egy napig állni hagytam, közben többször megkevertem. A recept szerint ennyi idő alatt annyi levet kellett volna engednie, hogy plusz folyadék hozzáadása nélkül üvegekbe szedhető, de ez sajna nem így volt, így még egy napot hagytam állni. Kellett neki ez a plusz egy nap, mert így már valóban lett annyi level, hogy az vegekbe töltve szépen ellepte a zöldségeket és már lehetett is eltenni. Mivel nekem a korábbiak megromlottam, tettem a tetejére egy kis tartósító szert.


 


 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Eper says:

    Megosztom Veled, ha nem baj, Nagymamim (számomra) tökéletes csalamádé receptjét.
    2 kg legyalult káposzta,
    2 kg karikázott uborka,
    1 kg zöld paradicsom,
    1 kg apróra vágott tv paprika,
    4 nagyobb fej hagyma karikázva.
    40 dkg cukor,
    3 dl 20 %-os ecet,
    1 marék só,
    1 mokkás kanál borkén.

    Ezeket ugyanúgy mint Te, összekeverni, állni hagyni 1 napot, majd üvegekbe tölteni. Nekem még sosem romlott el, bár nem is volt ideje.
    Ha valami zöldégféle nem tetszik Neked benne, azt helyettesítsd mással, mondjuk az ubi egy részét répával. A lényeg, hogy a mennyiségek stimmeljenek.
    Puszi:)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!